Blogg

Design, Hemsidor, UX, Webbdesign

Webbdesign 2020 – tips och trender

Vad den närmaste framtiden har att erbjuda när det gäller webbdesign är ett både intressant och inspirerande område att utforska närmare. 2020 kommer att bjuda på en hel nyheter inom webbdesign. Här följer lite tankar om vad vi kan vänta oss.

3D design

Det är en utmaning i sig att få besökare att hitta till en specifik webbplats och ännu svårare att fånga deras uppmärksamhet så att de stannar kvar. Webbplatsen måste med andra ord vara både lättnavigerad och göra ett bestående och seriöst intryck. En av de stora trenderna 2020 handlar helt enkelt om användandet av 3D design och 3D element när det gäller grafiken. Med 3D design lyfts varumärken och webbplatser till nya höjder genom att vara mer engagerande och aktivt bidra till en bildintensiv upplevelse.

BBC Earths hemsida real happiness project använder 3d element för att skapa en interaktiv upplevelse.

Asymmetrisk layout

Under 2020 ser vi troligtvis mer av den asymmetriska och öppna layouten som istället för att dela in i symmetriska och väl avgränsade rutmönster eller tabeller låter layouten vara en öppen canvas där alla navigeringselement placeras ut på känsla istället för geometri. Designelementen placeras ut ostrukturerat och överlappar varandra vilket ger webbsidor ett friare och mer kreativt utseende.

Rottefella Hemsida
Norska Rottefella tar asymmetri till en ny nivå på sina produktsidor och som en röd tråd genom hela sin presentation.

Bildanpassning

Specialdesignade och anpassade bilder som förmedlar en känslostämning och upprättar en kommunikation med besökaren blir alltmer populärt. Design och känsla ska helt enkelt hänga ihop och bilda en minnesvärd enhet som etsar sig fast i minnet och gärna ger associationer även utanför sammanhanget. Starka färger är också något som kommer att vara trendigt inom webbdesign 2020. Webbsidan fungerar med andra ord som ett nischspecifikt visitkort.

J. Hornig Hemsida
Tyska kaffetillverkaren J. Hornigs hemsida bjuder på slående, egentagna närbilder som visar upp råvaror, medarbetare och material.

Djärv typografi

Typsnitt är ett hett ämne inom webbdesign och många förespråkar ett diskret och professionellt utseende, men nytt för 2020 kommer troligen att kretsa kring en djärvare typografi som vågar ta för sig mer, stå ut mer och synas. Stora bokstäver och typsnitt vinner mark i takt med att webbutvecklare och webbdesigners strävar efter förenkling i samklang med ett bestående intryck. Ett väl tilltaget typsnitt där varumärket får all uppmärksamhet och stannar kvar på näthinnan är ett hett trendtips.

Dragon Rouge Hemsida
Den kreativa designbyrån Dragon Rouge är ofta i framkant och bjuder på en ruskigt djärv och tung typografi genom hela sin hemsida.

Röststyrning

Det kommer att bli alltmer populärt att använda sig av användarvänlig röststyrning som helt enkelt låter besökare och användare interagera med en specifik webbsida med hjälp av röststyrd kommunikation. Detta låter även människor med funktionshinder få full tillgång till olika plattformar. Utvecklingen på området är i full gång och vi kommer förmodligen att se en explosionsartad ökning av dessa hjälpmedel.

Läs mer om röststyrning för webbplatser hos W3C.

Om oss

author thumbnail image
Bar Echo Webbdesign
Vi är en svensk webbdesignbyrå med fokus på lösningar som är moderna, enkla och snabba. Vi levererar allt från designkoncept till fullständiga lösningar. Våra modersmål heter html, js, css och php. Kontakta oss redan idag för ett förutsättningslöst samtal på support at barechowebbdesign.se.

Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev