Blogg

Webbutveckling

Vad gör en webbutvecklare?

Webbutvecklarkod

Front-end webbutvecklare ansvarar för hur en webbplats ser ut. De skapar webbplatsens layout och integrerar grafik, applikationer (t.ex. en kassa för e-handel) och annat innehåll.

En webbutvecklare ansvarar alltså för kodning, design och layout av en webbplats enligt ett företags specifikationer. Eftersom rollen tar hänsyn till användarupplevelse och funktion är en viss nivå av både grafisk design och datorprogrammering nödvändig.

Projektbaserat arbete

En webbutvecklares arbete är normalt projektfokuserat och innebär samverkan med ett team av personer som hjälper till att samordna kundens behov med slutprodukten. Arbetet kan omfatta möten med kunder för att diskutera deras behov och krav på en webbplats eller för att diskutera hur de ska hålla sin webbplats fungerande och aktuell. Webbutvecklare konstruerar vanligtvis layouten på en webbplats, skapar en visuellt intressant hemsida och användarvänlig design. Det kan även hända att en webbutvecklare också skiriver skriva innehåll för webbplatsen, detta är dock ovanligt.

Webbutvecklare är bekanta med teknik och förstår hur datorer och webbservrar fungerar. En webbutvecklare behöver normalt behärska ett antal program och språk för att kunna utföra sitt jobb. Det kan handla om  webbapplikationer och webbprogrammeringsspråk, såsom HTML, JavaScript eller PHP.

Olika typer av webbutvecklare

Som i de flesta branscher så finns det en uppsjö olika typer av webbutveckling och webbutvecklare. Här är de största grupperna.

Front-End – En front-end utvecklare är en webbutvecklare som kodar framsidan av en webbplats. Medan webbdesign är det sätt som en webbplats ser ut är framsidans utveckling hur den designen faktiskt blir implementerad på webben.

Back-End – En back-end utvecklare är någon som bygger och underhåller den teknik som en webbsida bygger på. Back-end koden tillhandahåller normalt funktioner som kan nyttjas av front-end.

Full Stack – En full-stack utvecklare förstår hur varje del av webbutvecklingsprocessen äger rum och kan styra strategi och bästa praxis. Dessa utvecklare kommer att få en allt viktigare roll i framtidens webbutveckling, då de kan både front-end och back-end och enklare kan bilda sig en helhetsbild.

JavaScript – JavaScript (.js) är ett webbprogrammeringsspråk som stöds över alla webbläsare och verktyg, och är det språk som ger JavaScript-utvecklare kontroll och kraft för att skapa, förbättra och modifiera webbplatser. Även om en JavaScript-utvecklare oftast arbetar med front-end, så är programmeringsspråket självt inte begränsat till endast detta ändamål och används flitigt även på back-end.

Om oss

author thumbnail image
Bar Echo Webbdesign
Vi är en svensk webbdesignbyrå med fokus på lösningar som är moderna, enkla och snabba. Vi levererar allt från designkoncept till fullständiga lösningar. Våra modersmål heter html, js, css och php. Kontakta oss redan idag för ett förutsättningslöst samtal på support at barechowebbdesign.se.

Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev