Blogg

Design, Webbdesign

Förbättrad design genom utbildning

Om du vill vara en designer finns det ett enormt värde i en traditionell designutbildning. 

Varför? Grundläggande design.

Vad är grundläggande design?

Det spelar ingen roll vilken typ av designer du är – grafisk, digital, webb, mobil, interaktiv, UX, användargränssnitt, produkt, branding eller någon annan nisch – samma uppsättning underliggande fundament är det alla typer av designers använder varje dag, för att lösa visuella designutmaningar. 

 • Linjer
 • Form
 • Färg
 • Vikt
 • Balans
 • Textur
 • Skala
 • Storlek
 • Kontrast
 • Betoning
 • Upprepning
 • Rytm
 • Utrymme
 • Negativt utrymme
 • Typografi


Är det något på den listan som du inte känner igen? Om så är fallet kan du kanske du vill putsa upp dessa designgrunder innan ditt nästa jobb. Här är varför

Varför är designbasen viktig?

Det är det allt ditt kreativa arbete du producerar bygger på.

Att vara designer utan att känna till och bemästra grunderna är att som att vara kock utan att känna till knivar, ingredienser och smaker. Att vara ingenjör utan att känna till geometri och fysik. Visst, kocken kan ha en viss intuition och tillaga god och näringsrik mat hemma, men han behöver behärska grunderna för att lyckas inom ett kök. Ingenjör kan ha ett  kreativt sinne, men dennes skapelser kommer utan grundläggande  kunskaper inom fysik inte att vara säkra och hållbara i längden.

Om du bara ska veta en sak som designer, är dessa grundläggande saker. Det finns ingen genväg eller sidospår. De behöver flöda genom ditt blod.

Kan man lära sig design online?

Närbild på stolar i klassrum

Ja och nej. Inte riktigt.

Det är här den traditionella utbildningsmiljön – ett klassrum fullt av instruktörer och andra studenter – är en ovärderlig resurs.

Delvis för att dessa begrepp börjar som ganska abstrakta, och personlig instruktion och upprepad tillämpning är hur du lär dig dem bäst. Också för att du lär dig bäst genom trial and error, alltså genom att få experimentera och misslyckas själv. Framgångar och misslyckanden hos dina medstudenter ger dig verktyg att lära dig mycket snabbare än att lära sig samma lektioner själv.

Men mer på grund av en stor faktor: kritik.

Designutbildningar är kända för att uppmuntra sina studenter till att ge och ta emot kritik. Du kanske känner till det bättre som feedback. Det är så vi lär oss och blir bättre designers. Och tyvärr är internet en ganska tråkig plats när du letar efter konstruktiv kritik.

Utan seriös, konstruktiv och frekvent kritik från både kamrater och lärare har utbildningen en tendens att sakta ner och lärandeprocessen följer efter. Du stagnerar snabbt eller lär dig så långsamt att det kommer att kännas som att du inte lär dig alls. Självkritik, även om det är möjligt, är mycket utmanande även för den mest välutbildade och erfarna designern – det är inte en lämplig ersättning för riktig feedback och kritik.

Det finns online-resurser som försöker lära ut de grundläggande principerna, och många av dem skapades säkert med de bästa avsikterna. Men teori är en sak och praktik något helt annat. Att använda onlineresurserna är bara värdefullt som lärandeprocess när du kan få den omedelbara feedback du behöver för att förverkliga dina fel och förbättra för nästa gång. Det är där en fysisk klassrumsmiljö aldrig riktigt kan reproduceras.

Detta blir ännu viktigare om du väljer en karriär som en frilansare, där du oftare kommer att arbeta på egen hand. Du kommer inte ha stöd av ett designteam för att hjälpa dig att fylla i luckorna på jobbet, så din framgång eller misslyckande vilar helt på dina egna axlar och beror helt på rätt utbildning.

Den viktigaste och mest använda delen av en designutbildning är den övergripande grunden som jag har talat om ovan. Det finns också många mjukare färdigheter som du normalt lär dig av en designutbildning. Saker som: designprocess, hantering av din tid och deadlines, problemlösning, samverkan med andra, hur man ger och tar kritik, kommunikationsförmåga etc. Värdet av dessa kan inte överdrivas. De är lika viktiga för en framgångsrik designkarriär som alla andra arbetsspecifika färdigheter du kan lära dig.

Det måste dock sägas att alla designutbildningar med digitalt fokus kräver mycket självlärande. Tekniken och teknikerna inom vårt område ändras helt enkelt för snabbt för att utbildningen ska kunna hålla sig till strikta läroplaner. Saker som kodning, specifika populära verktyg och program och programmeringsspråk. Den goda nyheten är att dessa färdigheter är de som lättast kan läras av online-resurser. Komplettera din utbildning med att lära dig dessa färdigheter online eller på egen hand. Det är de grundläggande sakerna – det som aldrig förändras – som absorberas mest snabbt och djupt i en traditionell utbildningsstruktur och miljö.

Grunderna mot verktygen

Hur kan du som designer, ge mest värde för dina kunder eller för din arbetsgivare?

En brist på många utbildningsresurser – och detta gäller även vissa högskolor, universitet och designskolor – är att det ligger för stor fokus på att lära sig specifika program eller verktyg. Detta är också ett vanligt fel i strategierna hos många nya designers och frilansare.

Närbild på student som skriver
Det är en god kunskap inom grunderna i design som gör dig till en bra designer. Verktygen är där för att hjälpa dig förverkliga och konvertera dessa grunder till en slutprodukt.

Vi tror att om vi blir mästare i Photoshop, Illustrator, Indesign eller något annat populärt verktyg, lär oss alla kortkommandon och dolda funktioner, att det säkert kommer att finnas jobb för oss.

Det kan vara fallet att du kan landa ett jobb när du bemästrar dessa verktyg, men för all tiden du spenderar på att bemästra verktygen, spenderar du mindre tid på att bemästra design.

Problem är att verktyg ständigt ändras, och de kan förändras snabbt.

De bästa designers är affärsmän

De gamla dagarna av visuell design är långt borta. Vi måste tänka mycket bredare och djupare för att lösa dagens designproblem. Verktyg är som designtrender. De imponerar när de är nya, men då kommer nästa nya sak och du slänger bort dem när de har nått sitt utgångsdatum.

Arbetsgivare är en del av problemet. De lägger alltför mycket tonvikt på populära nyheter och programvara. Istället borde arbetsgivare flytta sitt fokus för att hyra utifrån fundament, mjuka färdigheter och disposition mot att lära sig nya saker.

Rätt utbildning gör dig till en mer värdefull designer

En designer som har en god grundläggande kunskap samt erfarenhet att ständigt lära sig nya verktyg och trender, kan erbjuda mest värde för sina  kunder eller arbetsgivare.

Om du inte kan lära dig nya verktyg, eller om du inte har grunderna inne, så kommer det vara svårt att leverera resultat, och ännu mer utmanande att anpassa om några år när tekniken har förändrats igen.

Grunden för god design kommer stå dig oavsett dagens nya verktyg och är grunden för konsekvent framgång inom design. Bli bästa vän med dessa grundprinciper inom design.

Om oss

author thumbnail image
Bar Echo Webbdesign
Vi är en svensk webbdesignbyrå med fokus på lösningar som är moderna, enkla och snabba. Vi levererar allt från designkoncept till fullständiga lösningar. Våra modersmål heter html, js, css och php. Kontakta oss redan idag för ett förutsättningslöst samtal på support at barechowebbdesign.se.

Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev