Blogg

Design, Webbdesign

Design är inte en enskild avdelning – det är allt

All ny design börjar i ett icke överensstämmande sinne som ställer frågor om traditionell visdom.

Det är inget nytt och de flesta som arbetar inom något som touchar på design kommer någon gång att inse att det mesta vi gör kan klassas som design. Så de flesta av oss behöver fokusera på att förbättra vår designförmåga.

Så hur definierar vi design? Designen utformar och ger form till varor och tjänster som slutanvändaren behöver. Den ekonomiska aktiviteten hos design är central för framgången för de flesta företag och de flesta aktiviteter.

Du är design, världen runt dig är design – det är faktiskt så enkelt. Och som allt annat måste du kontinuerligt arbeta med att lära dig nya saker om design.

Att tänka på design som en samling av beslut kan underlätta denna artikulering. Så när vi arbetar med design, här är några av sakerna vi brukar rekommendera till våra kunder. De kommer att hjälpa oavsett ditt designområde.

Sketcha på idéer

Påbörja din idé eller designuppgift på penna och papper, post-its eller på en  whiteboard. Kom ihåg att varje idé, bra eller dåligt, kortfattat ska skrivas ner eller skissas upp. Tänk aldrig att du bara magiskt kommer komma ihåg allt under det första stadiet av designens utveckling, tre dagar senare kommer du sitta där och försöka lista ut hur du kunde glömma alla de här bra idéerna.

Designsketch på whiteboard
Sketcha upp dina idéer, gärna tillsammans med andra personer.

Fall inte i fällan att tänka att brainstorming endast är för de tråkiga informativa sakerna. Det kan också vara ett värdefullt verktyg för att hamra ut visuella teman, göra gränssnittsförbättringar och till och med experimentera med affärsmodeller.

När du startar ett projekt, var noga med att ta med dig massor av anteckningar från den första idé-fasen.

När du startar ett projekt, var noga med att ta med dig massor av anteckningar från denna första fas, särskilt om en whiteboard inte är tillgänglig. Som någon kommer med en bra idé uppmuntra alla i teamet att snabbt skissa ut hur det skulle kunna se ut. Misstolkningar kan, konstigt nog, fungera till din fördel vid detta skede. Om någon slänger ut en idé till fyra personer som alla tolkar det väldigt annorlunda blir det snabbt fem idéer av en. Antag aldrig det bara för att du var upphovsman till en idé att du kommer att vara den bästa personen att förverkliga den. Se istället hur andra kan förbättra eller ompröva konceptet.

Inspirationskällor

… design är överallt och inspiration kan komma från var som helst.

Från vår erfarenhet har vi förstått att de bästa designers förstår att design är överallt och inspiration kan komma från var som helst. Vi älskar att surfa på webben för att få en inblick i olika ämnen utanför vad vi jobbar med och sedan försöka tillämpa denna inspiration till faktiska idéer, på olika sätt och i olika tillämpningar.

Fördomsfrihet

När du arbetar med design så måste du vara öppen. Avvisa inte idéer direkt utan att ge dem en chans. Även om idén inte vid första anblick verkar passa in i din egna filosofi så vet du aldrig om du kanske kommer att kunna ansluta den idén till en annan eller använda den på något annat sätt. Den kan kanske även bli en inspirationskälla till något nytt.

Samarbete

Samarbetet är den ultimata och den främsta prioriteringen i alla designarbeten, enligt vår åsikt. Vi har öppna sessioner för brainstorming där vi diskuterar pågående problem och kastar upp idéer. Det är en unik chans för våra designers att få feedback, och du kan ta tillbaka den och bestämma vad nästa steg ska vara.

Vi förspråkar att försöka prata öppet om idéer, problem och möjligheter utan att riskera att någon blir utdömt. Ingen idé är dum, för utan galna idéer blir dina projekt inte lika bra. Ju mer du samarbetar desto bättre blir designen. Helt klart.

Förbättra ditt nätverk

Två huvuden är bättre än ett och tre huvuden är bättre än två. Det är särskilt sant med människor från olika arbetsområden. Nya idéer kan byggas på gamla. Och idéer kan alltid flyttas från ett projekt till ett annat. När du är ute efter idéer, försök att prata med dina kollegor inom olika avdelningar. Var inte rädd att gå utanför din organisation heller när uppgiften kräver det. Du får feedback från dem och därifrån gör du dina befintliga idéer bättre. Det är en inlärningsprocess som du kommer lära dig när du experimenterar och arbetar med nya projekt. Kom ihåg att vara ödmjuk och mottaglig för kritik.

Arbeta med olika discipliner

Var uppmärksam på din fysiska arbetsyta, den är mycket viktigare än du kan tro. Minimera separation och väggar. Mixa avdelningarna och disciplinerna med varandra. Låt till exempel designers sitta bredvid produktchefer och projektledare eller låt kundtjänst sitta bredvid back-end. Gör kontoret till en mobil arbetserfarenhet där människor kan flytta runt, samarbeta och arbeta var som helst istället för att vara begränsade.

Om oss

author thumbnail image
Bar Echo Webbdesign
Vi är en svensk webbdesignbyrå med fokus på lösningar som är moderna, enkla och snabba. Vi levererar allt från designkoncept till fullständiga lösningar. Våra modersmål heter html, js, css och php. Kontakta oss redan idag för ett förutsättningslöst samtal på support at barechowebbdesign.se.

Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev